Odštampajte ovu stranicu

Уводна реч

logo mali

Поштовани,

У нашој националној свести (владајућем духу) још не постоји консензус да ли су гусле вредност, коју као и сваку вредност, треба неговати, афирмисати и артикулисати или је она „баласт у процесу модернизације“. Наш Савез стоји на становишту да су гусле, свакако, вредност и вероватно крајеугаони камен нашег постојања.

Култура извире из култа и немогуће је избећи гусле из њених оквира. Стога је изградња и неговање српске културе и традиције и подржавање гусала као бренд,  не само развитак већ израз идентитета и суштине срба.

Савез гуслара Србије (СГС) окупља 40-так друштава гуслара широм Србије.

Битише већ четири деценије настављајући континуирани рад славних предака а посебно од Филипа и Вука преко Петра Перуновића, Радована Бећировића и осталих славних гуслара и приповедача. До данас битише искључиво на ентузијазму и сопственом жртвовању појединаца и друштава.

Гусле су увек окупљале најистакнутије духовнике, интектуалце, посланике културе и појединце свих структура, образовања, полова и занимања.
Никада од постанка гусле се више нису слушале, и имале више гуслара а истовремено биле запостављене од националних медија и културних институција, иако су путоказ моралним вредностима у данашњем времену и времену које долази, и огледало у коме се најбоље види наш национални и културни идентитет.

Онемогућавање овог инструмента и епике да се развијају, јесте оспоравање самог постојања српства. Сматрамо да су гусле и епска поезија  вредност која је значајна за изграђивање друштва. Ти аспекти су следећи: општечовечански, национални и културолошки.

Наш је народ изградио посебан вид културе, који се суштински доста разликује од многих европских култура. Гуслари, као народни приповедачи, постали су уједно и узори народу, тако да су, у почетку поучени народним духом и у њему васпитани, добили могућност да и сами постану хероји историје, утичући на њен дух и дајући јој својеврсни културни  израз.

Управо по овоме, наш се културни вид разликује од других и даје му квалитативну специфичност чиме добија и посебну вредност. Гусларима и гуслама је култура добила животност, јер је непосредно утицала на начин живота народа добивши конкретан облик у свакодневици. Жеља нам је да добију одговарајућу меру и простор за промовисање, и да ће тешки напори друштава гуслара бити награђени.

Председник: Илија Чабаркапа