• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

Пројекти и планови

Светионик српске културе - гусле (интернет презентација)

У циљу усавршавања, промоције, осавремењавања, бржег и квалитетнијег функционисања једног од наших најстаријих српских организација, Савез Гуслара Србије је на својој Изборној седници дана 17.08.2010. год. у Обреновцу у складу са овлашћењима Скупштине једногласно усвојио предлог о изради интернет портала који је за потребе савеза израдила радна група.

У данашњем времену убрзаног развоја информатичког друштва и технологије СГС (Савез Гуслара Србије) као респектабилна организација од угледа и поверења која је и до сада успешно неговала, чувала и развијала свето српско културно наследе оличено кроз инструмент као што су гусле, решио је да се активно укључи у савремене и модерне светске токове и амбициозно крене у реализацију једног свеобухватног интернет портала по највишим важећим стандардима данашњих интернет презентација.

Реализација овог пројекта представља огроман напредак како за организацију и функционисање самог Савеза и великог броја удружења тако и за промоцију културних садржаја Републике Србије који до сада нису имали прилике да буду презентовани на прави начин и о којима су људи из света и дијаспоре недовољно информисани.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату578.05 KB
pdfУговор са Министарством културе о одобреним средствима122.86 KB

Мајка српкиња
Народни песници су Српкињу мајку приказали као Богињу и вилу Равијојлу, верну љубу, пожртвовану сестру, јунакињу и саветодавца, али пре свега као биолошку мајку.

Српкиње су рађале, цареве и краљеве, војнике и научнике, све је то забележено у народној и епској песми. Из тог разлога ово је покушај једне младе даме да кроз епске и народне песме оправда постојаност – мајке. Наводимо неколико разлога који ваљано оправдавају овај пројекат. Према изабраним песмама јасно се види намера да извођач, у овом пројекту  Бојана Пековић жели својој генерацији и шире да пренесе важност како биолошке мајке, тако и отаџбине и мајке божије. Право лице и величину свих жена почев од Мајке Југовића, Мајке Јевросиме, Мулунке Савић до Царице Милице и других српкиња.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату350.09 KB

Међународни фестивал младих гуслара
Пројекат афирмише образовање и стварање могућности такмичења младих у области гуслања и епског певања, а самим тим повезивање младих из Републике Србије, као матице, и дијаспоре.

Афирмацијом гусала и образовањем младих у области гуслања и епског певања стварају се услови да кроз организовање Међународног фестивала младих гуслара на такмичарском нивоу, Србија добије квалитетан и препознатљив, јединствен фестивал младих који ће помоћи  развоју српске културе, интересовање за нашу земљу и квалитетног представљања гусала широм света.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату233.35 KB
pdfУговор са Министарством културе о одобреним средствима96.7 KB

Светосавска академија гусала
Циљ је обезбедити очување и преношење српске музичке културе и традиције, истовремено усмеравање интересовања младих људи према највећим вредностима културе свог народа.

Опредељење за пројекат налазимо у томе што гусле желимо да спасимо од изумирања, да записе који су очувани до данашњег дана, кроз епске песме и српску историју, развијамо кроз генерације и да се драстично повећа простор очувања традиционалних вредности код младих, јер све више простора заузимају новокомпоноване мелодије сумњивог квалитета које штетно утичу на нове генерације.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату535.29 KB

Жељко Чуровић

Опомена

opomena-koricaКад се над Лисом надвију црни облаци и муње почну сипати и ударати по небодерним буквама, а гора захучи, стабла запуцају, тада се у нама осјећао страх, били смо свјесни колико смо мали, под Лисом, њеном ћуди, пред природом. Од ње је све зависило. Ми смо били немоћни, шћућурени једни уз друге, молили се Богу да нас не одрине, да киша промине, да усјеве не понесе. Да муња не одабере баш нас за циљ. Крстили смо се и молили Свевишњем, иако је било забрањено ...

Лиси нијесу одољели људи. Она је одољела и времену и онима који су је ништили. Док су је харали и рушили, злочиначки и без плана, Лиса је узвраћала топлином у сваком дому.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату533.34 KB

Љубавна кажа

kaza-korica....Сазнавао је свијет и тражио смисао свом животу. Жене му нису биле опсесија, а стално је био с њима, јер су то оне хтјеле.

Кад је упознао Тању мислио је да је она жена његовог живота и да је дошао крај авантурама. Али, авај – затиче је у невјерству, стојички подноси бол, јер се у том моменту присјетио оне старе хеленске мудрости: ″О, слабости, име ти је жена″.

И баш кад је размишљао да његова рука ни једну жену не дотакне, Божијим промислом, судбински, а и по његовим мјерилима, појављује се Мира: и лијепа; и згодна; и паметна; и богата.

Сан о срећи постаје стварност. Али, авај – опет накратко. У њему је проблем што не може да има пород и продужи грану на породичном стаблу. Убрзо му умиру и Мира и мајка Стака и са њом и све њене бриге и жеље за свог јединца...
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату1.05 MB

Са гуслама кроз векове

naslovna strana sa-guslama-kroz-vekoveЦиљ пројекта Са гуслама кроз векове је да се оживи усмено предање, едукација нове генерације, колико је значило усмено предање кроз народни еп и гусле генерацијама наших предака борећи се у суровим условима за част и слободу.

Гусле и епска песма су пратиле и бодриле наше претке да истрају у часним намерама, стварајући државу, створили су слободу будућим генерацијама које су долазиле.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату429.47 KB

Анђелија

»Тврђа ми је вјера од камена,
тврда вјера – преварит те нећу.«   

andjelija koriceКамена светилишта и вјера тврђа од камена сачували су српски род и српски сој кроз његову бурну историју.
Ево томе нас учи и поново »Опомиње« Жељко Чуровић – Лисански кроз ову чудесну књигу коју је Божјим промислом назвао АНЂЕЛИЈА.
Читајући у рукопису овај роман учинило ми се да сам много тога и прије однекле знао. То је због тога што се Жељко, пишући ову књигу, држао историјских чињеница, притом вјешто кокетирао са легендама и усменим предањима, уносећи у све то своја луцидна и по свој прилици исправна и логична запажања…

У АНЂЕЛИЈИ кроз Анђелије аутор је опсједнут женом – Српкињом тог времена.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату716.55 KB

Косово је српска крштеница

Клупко се одмотава с краја, да се не замрси. Вријеме га је толико замрсило, да треба још толико времена, да одмрсимо чворишта историјске пређе, колико смо се и везивали у чвор.

Из ћор - буџака у који смо сасути, и из кога покушавамо да изађемо, принуђени смо да сваку нашу причу почињемо о злу које нам се десило. Од зла стрепећи, које нам се понавља, и почињемо приче о злим временима која су давно започела по српски род, и никако да прођу. Наша прича је вјековна: о насилној смрти, изгону са вјековних огњишта и отимању истих, рушењу и паљењу српских храмова, убијању српских свештеника, дјеце, рушењу гробова, затирању српског имена, исламизацији и унијаћењу српског народа, набијању на колац мученика, данак у крви, вјешању невиних, бацању живих Срба у бездане јаме, логорима за дјецу, разарајућим бомбардовањима у више наврата, лажним оптужбама, стварању туђе државе на српској земљи, барикадама, преварама, издајама...

И тако, не престајемо причати о злу, зло не пролази, а ми се надамо, да ћемо га причом и пјесмом отјерати, да се не поврати, а можда и уразумити прогонитеље, да постоји и човјек у људском облику са пуним капацитетом, а не само незасити прогонитељи незајажљивих прохтјева и и злих намјера.

Српске светиње на косовско-метохијској равници говоре о времену непролазности и непобједивости  духовне снаге народа који их је градио, у њих се сабирао, Богу молио да га не одрине. Са косовским богомољама, српски народ се рађао, у њима крстио, ударио темеље своје постојаности и самобитности.Светом косовском питомином су пролазили силници и прогонитељи , палећи и рушећи све пред собом, затирући траг српском роду. У свим временима, па и данас, остале су светиње српске, да чекају боља времена и боље, разумније и људскије генерације Срба које ће их походити, а оне ће бити сведоци пролазности модерног неразума, претвореног у људско ништавило.

Само нас памћење, мудрост и самопоштовање може извући из чворишта у којима смо завезани.
pdfПреузмите пројекат у ПДФ формату604.56 KB

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay