• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

Активности савеза


ПЕРИОД  ЈАНУАР - АПРИЛ 2011.

13.јануара 2011. године

У Вишеграду је одржано 6. Сарајевско вече. Програмом је предвиђено, осим гуслара Вукана Ђуке и Владисава Јововића и извођење мушке и женске певачке групе из Источног Сарајева и Бијељине.

Вредни организатори, Ратко Маунага и Бошко Милишић, су после церемонијалног дела обезбедили народну музику и велико народно весеље.

11.фебруар 2011. године

На Сокоцу у препуној дворани Дома културе је одржан 16. Сабор гуслара „Романијо, горо од јунака“ у организацији Савеза гуслара РС и гусларског друштва „Романија“ са Сокоца.

На овој културно-уметничкој манифестацији која је ревијалног карактера, а има за циљ његовање и очување традиције гусала и епске поезије на овим просторима, наступило 40 гуслара. Поред гуслара публици су се представили Јована Ујић из Рогатице у извођењу духовних песама, песник Миланко Боровчанин са Сокоца и мушка певачка група са Сокоца.

Организатор је обезбедио пехар и диплому за победника који добије највише гласова од публике, а то је био Вукан Ђука из гусларског друштва „Филип Вишњић“ из Бијељине. Вриедно признање, плакета у кутији су добили друштво“Романија“ за допринос у организацији и Миленко Дивљан за допринос развоја гусларства у РС.

Манифестацију су пропратили медији РТ РС, РТВ Источно Сарајево, ТВ ОСМ Пале, радио ОСМ, радио Романија, новине Блиц, Глас Српске и др.

19.фебруар 2011. године

Прва редовна седница Скупштине Савеза гуслара Републике Српске је одржана у Невесињу. Седницом је председавао председник, мр Момчило Голијанин и од 15 чланова Скупштине њих 12 је било присутно, стим да су 3 члана били оправдано одсутни.
Донесене су јако битне и конструктивне одлуке,  а у циљу побољшања рада и активности савеза у наредном периоду.

20.март 2011. године

Одржана седница Извршног одбора и Скупштине Савеза српских гуслара Србије, Републике Српске и Црне Горе у Обреновцу. На седници учествовали чланови Извршног одбора из РС, чланови Скупштине, председник и секретар Савеза.


27.март 2011. године

14. Сабор гуслара Херцеговине у Билећи.

01. април 2011. године

Учешће Савеза на хуманитарној гусларској вечери коју организује  ГД "Филип Вишњић" Источно Сарајево за поплављено подручје Ново Горажде.

30. априла 2011. године

Савез гуслара РС организује велико хуманитарно гусларско вече у Рогатици за поплављена подручја.

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay