• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/savezgus/public_html/images/sv-akademija-2010

×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sv-akademija-2010

Светосавске свечаности

СВЕТОСАВЉЕ – РЕМЕК ДЈЕЛО ПРАВОСЛАВЉА

У овом изврнутом времену за кога један уман човјек рече да је доба плаћеног лагања, на „Светосавској академији“ која се сваке године уприличи у Крагујевцу   о Савину дану, уз гањиве звуке гусларских струна, прича се истина о славној прошлости српског рода – на понос града Крагујевца, Шумадије и цјелокупног српства.

Наравно искључиви „ кривац“ за ту дивну светковину јесте гусларско друштво „ Карађорђе“  из Крагујевца...

Божидар М. Глоговац

{gallery}sv-akademija-2010{/gallery}

Светосавска Академија у Крагујевцу

Културна манифестација која осликава духовну вертикалу постојања нашег етноса, јесте Светосавска академија. Под том манифестацијом стали су вјекови постојаности духовности и етичности српског народа. Подсјећање на светог Саву Немањића, годишње Светосавске академије младим нараштајима дају препознатљив идентитет, духовно - културни код од којег се не треба одвојити. Живимо у времену „кризе идентитета“, када моћне свјетске технологије путем софистицираних техника покушавају да наметну „нови“ идентитет и народима који имају генетски код своје духовности, традиције и културе. Зато су Светосавске академије, светионик и  путоказ, сигурна стаза на путу човекољубља.

Др Слободан Бобан Томић

Светосавска академија гусала

Светосавска Академија Гусала афирмише гусле, гусларе, епске песме, народно стваралаштво, младе полазнике школе гусала. У духу Светосавља и наставка српске традиције, вредновање гусала, ДГ „Карађорђе“ овом манифестацијом даје свој велики допринос развоју гусларства како у свом граду тако и у оквиру Савеза гуслара Србије.

Ова манифестација је својеврсни допринос баштињења српских вредности и захвалност свим гусларима, члановима друштва, академицима, историчарима, професорима и другим људима добре воље који гаје љубав према српској традицији и нематеријалној баштини. Престижним наградама и звањима ДГ „Карађорђе се труди да награди допринос оних који су дали највише гуслама и епској поезији и самом развоју друштва.

Програм Светосавске Академије Гусала, обједињује све исконске чуваре српске културне баштине.

Светосавски концерт етно одсека музичке школе "Стеван Мокрањац из Краљева у сарадњи са ДГ "Жича" Краљево


Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay