• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић
×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorijum. Putanja: /home/savezgus/public_html/images/list-gusle

×

Obaveštenje

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/list-gusle

Лист Гусле

Поштовани,

Лист „Гусле“, су једино издање који се на научно-популарни начин бави нашим најстаријим традиционалним инструментом и укупном проблематиком везаном за овај вид националног стваралаштва, али и другим бројним, занимљивим и образовним темама из нашеисторије, традиције, духовности, књижевности, етнологије, етномузикологије, уметности и сл.

Стручни савет и редакција листа „Гусле“ окипљају неке од највећих академских и духовних ауторитета у Срба,високе интелектуалце који својим стручним текстовима у нашем листу желе да допринесу очувању аутентичних, традиционалних вредности нашег народа, али и да кроз њих поуче и васпитају младе генерације Срба.

Циљ нам је очување културног идентитета нашег народа неуморним подсећањем на најлепше и најквалитетније садржаје поникле у том народу кроз векове,као самосвојни плод његовог сопственог знања, умећа, смисла за лепо и племенито. Из овакве замисли проистиче слоган листа „Гусле - Са Србима кроз  векове“, јер је идеја да на овакав начин покажемо нит једног историјски дугог и непрекинутог трајања, која је најбољи правац за кретање у будућност.

Лист ће бити штампан на луксузном папиру и у колору, како и доликује тематици, садржају и квалитетним илустрацијама које планирамо да у њега уврстимо.
Оваква врста часописа завређује да се појави као месечник, на радост оних људи који се баве научним темама из наведених области и читалаца које овакав садржај часописа интересује.
Савез гуслара Србије као оснивач, ради на чисто аматерској основи већ 2о година и живи од милостиње људи који разумеју нашу проблематику и ентузијаста који носе све на плећима, само захваљујући томе што желе да спасу од заборава нешто што нас чини народом, а то је традиција и култура, кроз коју се виде све вредности једног народа.

Лист „Гусле“ са којим смо конкурисали за улазак у секцију за науку и културу при УНЕСКО, за који смо добили усмене похвале на смотри светског фолклора у Грчкој 2оо6 године. Била би заиста штета да овај часопис не излази пуним капацитетом како је замишљено.
Ваше разумевање и помоћ је од пресудног значаја да наша замисао постане стварност у овим тешким временима, а пре свега и изнад свега, на корист и сваку другу добробит нашем народу.
Унапред захвалан испред чланова стручног савета и редакције јединственог чувара српске традицвије, листа „Гусле“,
                                                            

Главни и одговорни уредник
Жељко Чуровић

pdfПреузмите фајл у ПДФ формату112.61 KB

zeljko curovicЖЕЉКО ЧУРОВИЋ
Уредник листа Гусле

Датум и место рођења: 14.05.1960. Бјело Поље
Адреса: Жељежничка бр.1, Обреновац, Београд

Писац и публициста, Уредник листа „Гусле“, Носилац звања „Народни гуслар“, Професор физичке културе, мајстор и професионални тренер каратеа.
Објавио до сада 4 књиге: „Деведесет три дана од Дрине до Мојковца“(историографија), издата 1989 године, у тиражу од 5 000 примерака, „Опомена“ (политичка анализа дешавања у српском народу) издата 2оо7 године у тиражу од 1ооо примерака, и „Љубавна кажа Микоње Стакина“ (штиво писано између рамана и новеле) издата 2007 године у тиражу од 1ооо примерака, „Анђелија“ издата у тиражу од 1000 примерака. Написао и снимио десетерачке песме: „Васкрснуће ђенерала Драже“, “Јунаштво Рада Корде“,“Поп Саво Божић“, “Крваве горе Вучјака“, “Комунистички злочини у колашинским луговима“ и „Златокоса вила“.

Приредио (ауторизовао) ЦД „Са гуслама кроз векове“. Све што се налази на ЦД-у преведено је у малој књижици на српску ћирилицу, руски и енглески језик, и све је упаковано у луксузни тврди повез у виду књиге, као сувенир. Ради се о историјату гусала, од првог писаног помињања, шта су значиле за српски народ, за српски двор, за СПЦ.
Председник Савеза српских гуслара који окупља, Савез гуслара Србије, Савез гуслара Републике Српске, Савез гуслара Душаново царство из Црне Горе и гусларска друштва из дијаспоре.

Снимио девет аудио и ЦД издања. Организатор, наратор и водитељ многобројних емисија и манифестација културног садржаја.
Аутор више емисија о култури и нематеријалној српској баштини.

{gallery}list-gusle{/gallery}

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay