Odštampajte ovu stranicu

ДГ Бранко Радичевић Нова Пазова

Подаци друштва

ДГ “Бранко Радичевић” Нова Пазова

Председник: Бране Станишић; +381 22 325 136;
Заменик председника: Перо Жижић; +381 22 341 809; +381 60 034 18 09;
Секретар: Миленко Гардовић; +381 64 665 10 63; +381 63 838 47 49;

Контакт чланова

Мирко Чурдић; +381 63 283 128; гуслар
Љупко Пенезић; +381 62 830 19 29; гуслар
Данило Радуновић;  гуслар
Бранко Милутиновић; +381 22 341 571; гуслар
Ненад Вујичић; гуслар

Органи друштва

СКУПШТИНА

ИЗВРШНИ ОДБОР
1.Станишић Бране
2.Жижић Перо
3.Булатовић Горан
4.Радуновић Данило
5.Гардовић Миланко

НАДЗОРНИ ОДБОР

Секретар Друштва:

Историја друштва

Од пре 35 година гусле су непрестано присутне на просторима општине Стара Пазова, тачније у месној заједници Нова Пазова где је и основана гусларска секција „Његош“ при КУД- у „Младост“ и постојала све до 24. aвгуста 1988.године када је основано друштво гуслара „Бранко Радичевић.“

Секција гуслара је бројала око 20 гуслара и још толико чланова и успешно радила и очувала епску песму и традицију што је и био њен основни циљ. Гуслари који су основали секцију нажалост нису више међу живима што нам не даје за право да се њихова имена не спомињу, напротив треба их спомињати што ћемо и ми врло радо и често чинимо јер тако оживљавамо сећање на најдраже и успешне.

Оснивачи секције гуслара „Његош“ били су: Јањић Спасан, Пауновић Никола, Јовановић Милорад, Бундало Боро, Гашовић Гојко, Бошковић Радисав, Милетић Милан и Кешељ Томислав. Пошто је горе поменуте 1988.године секција била довољно зрела и бројно способна да се региструје као друштво, њени оснивачи су то и урадили. Тако је настало друштво гуслара „Бранко Радичевић.“ Новонасталом друштву су се придружили млађи гуслари и то: Пенезић Љупко, Станишић Бране, Радуновић Данило, Пауновић Сретен, Гардовић Миланко, Булатовић Горан, Кнежевић Радован, Кујунџић Перо, Ћурдић Мирко, Спајић Чедо, Милутиновић Бранко, Вујичић Ненад (најмлађи наш гуслар), Жижић Перо дугогодишњи председник друштва и до дан данас једини женски члан Глигорић Олга. Сада друштво броји око 50 чланова рачунајући и гусларе. Друштво гуслара „Бранко Радичевић“ је до сада учествовало на многим фестивалима епске поезије и гусала широм бивше Југославије и то: Требиње, Никшић, Приштина, Зеница и Кула, затим на више од 10 фестивала Србије и на 18 фестивала Удружења Гуслара Војводине. Наступајући на поменутим фестивалима друштво гуслара „Бранко Радичевић“ је постизало запажене резултате. Наши гуслари су учествовали у финалу фестивала Југославије, Србије и у свим финалима фестивала Војводине.

Друштво је организовало безброј гусларских вечери као и вечери очувања традиције и епске песме по свим местима у Војводини као и у неким градовима Србије, на пример: Пријепоље, Нова Варош, Прибој, итд. Имамо изузетно добру сарадњу са Удружењем Гуслара Војводине чији смо члан као и са савезом гуслара Србије и свим неполитичким организацијама које нам понуде сарадњу. Посебно задовољство истичемо због посебне сарадње са Српском Православном Црквом. Од 24. јуна 2010. године регистровани смо као „КУД гуслара Бранко Радичевић“  Нова Пазова.

Председници друштва

Страница у припреми

Активности друштва

Страница у припреми

Просторије друштва

Страница у припреми

Учешће на фестивалима

Страница у припреми

Домаћин фестивала

Страница у припреми

Најтиражнија издања

Страница у припреми

Слава друштва

Страница у припреми

Функције чланова у СГС

Страница у припреми

Биографије

branko

С лева на десно стоје: Вујичић Ненад, Радуновић Данило, Гардовић Миланко, Пенезић Љупко, Булатовић Горан, Жижић Перо. Седе: Станишић Бране, Глигорић Олга и Пауновић Сретен

Финансијски извештаји

Страница у припреми