• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Горња Јабланица Медвеђа

ДГ “Горња Јабланица” Медвеђа           

Председник: Радослав Додеровић; +381 16 895 241; +381 64 895 11 42;

Маил: doderovicradosav@yahoo.com

           

Обрен Јововић; +381 63 850 69 33 - председник скупштине
Вук Ђорђевић; +381 62 421 210
Душан Додеровић; +381 64 895 11 67
Марко Живковић, +381
Миљан Токовић, +381 64 266 28 83
Јакша Јакшић; +381
Никола Драшковић; +381 64 865 41 70
Војин Тодоровић, +381 16 845 769
Радоје Кнежевић, +381
Слободан Драшковић; +381 63 458 049
Драгиша Поповић, +381 63 119 14 90
Јовица Богосављевић, +381
Милутин Додеровић, +381 16 895 166

SPISAK GUSLARA GORNJA JABLANICA MEDVEDJA

Извршни одбор:

Додеровић Радосав - председник
Драшковић Момчило - заменик
Перовић Горан - члан
Јанковић Љубиша - члан
Кнежевић Радоје - члан

На бранику отаџбине, историје и традиције
 
Најјужније активно друштво гуслара у Србији је Удружење гуслара и писаца епске песме „Горња Јабланица“ из Медвеђе, основано 15. децембра 2001. године на иницијативу групе заљубљеника у еп и прегалаца очувања народне традиције и својих корена.

Иако настало у тешким временима, а ради и ствара у врло тешким материјално - политичким условима јер је Медвеђа економски екстремно неразвијена, а геостратешки наслоњена на нерешено Косово.

Друштво је за деценију свог пословања и рада постигло запажене резултате својим упорним радом и ангажовањем свих чланова друштва, али и уз несебичну помоћ локалне власти у Медвеђи. Од оснивања смо корисници скромних буџетских пара из општинске касе, што је једва довољно за основне издатке друштва а то нам је често и једини приход.

Донација и прилога готово да и нема што и не очекујемо имајући у виду опште друштвене и економске прилике.

Упркос свему наше друштво је постигло запажене резултате у своијм активностима. Од оснивања наши гуслари су учесници свих републичких, регионалних а једном и савезног фестивала на којима су постигнути за нас неочекивани успеси. Више пута друштво је освојило пехаре како у појединачној тако и у екипној конкуренцији о чему вероватно постоји тачна евиденција у архиви СГС.

Друштво је 2004. године било организатор 12. фестивала гуслара Србије и то веома успешно по оцени већине учесника и гостију фестивала.

Такође друштво је 2009. године поред својих редовних активности урадило аудио снимак завичајних и гусларских песама под називом „На извору Јабланице“.

У припреми је штампање издања песама чији су аутори чланови друштва и надамо се да ћемо уз помоћ другова, пријатеља, завичајаца и других заинтересованих људи и тај посао успешно завршити, као и да ћемо у скоријој будућности поново бити домаћини неког фестивала.

pdfПреузмите презентацију друштва у ПДФ формату681.27 KB

Страница у припреми

Дванести фестивал гуслара Србије

Једино друштво из Србије са двојицом гуслара који су изборили учешће на фестивалу српских земаља, најесен у Београду.

Друштво гуслара «Јавор» из Нове Вароши освојило је друго место у екипној конкуренцији на 12. Фестивалу гуслара Србије, одржаном крајем прошле недеље у Медвеђи, што је до сада највећи успех на републичким надметањима певача десетерца уз струне. На финалној вечери Фестивала Веселин Шећковић је, према оцени жирија, заузео пето, Милић Шапоњић шесто, а Младен Стојановић 11. место, док се Милан Мрдовић пласирао у полуфинале.

Прво место припало је Друштву гуслара «Никола Тесла» из Обреновца, које је у финалу имало четворицу такмичара, али ни један није међу првих десет, који иду на Фестивал гуслара српских земаља, док је треће место припало ДГ «Вук Караџић» из Београда. На 12. фестивалу, чији је домаћин било Удружење гуслара и епских песника «Горња Јабланица» из Медвеђе, уз учешће преко 100 гуслара, прво место освојио је Драшко Малиџан (ДГ «Вук Караџић», Београд), друго Славко Јекнић (ДГ Радован Бећировић -Требјешки, Београд), а треће Иван Кнежевић «ДГ «Горња Јабланица», Медвеђа). Поред ове тројице, на 27. Фестивалу гуслара српских земаља, најесен у Београду, учествоваће Зоран Самарџић, Веселин Шећковић, Милић Шапоњић, Ђорђе Тановић, Горан Перовић, Мијат Куч и Радован Пековић.

Домаћин 13. Фестивала биће ДГ «Његош» из Врбаса. И у наредном двогодишњем мандату Миломир Миљанић биће председник Савеза гуслара Србије, а за председника Скупштине изабран је Милутин Брковић из Ниша. Предложено је да Душко Корњача из Чајнича и даље води Савез гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, а да се за председника Скупштине изабере Десимир Мрдовић, председник Друштва гуслара «Јавор» из Нове Вароши. СЛИКЕ Гуслари «Јавора» - Младен Стојановић, Милић Шапоњић и Веселин Шећковић у Медвеђи.

Страница у припреми

 

 

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay