Odštampajte ovu stranicu

ДГ Студент Београд

Подаци друштва

ДГ “Студент”  Београд

Мат.бр. 71522980
Шифра: 120941
ПИБ: 102229702
Текући рачун: 180-1231210006141-74 Алфа банка
Девизни рач. 54010-17152980
Датум регистрације: 08.02.2010. године

Преседник: Бранко Конатар
Мат.бр. 2811967280017
Адреса: Студенски град II блок – ф крило, 11000 Београд
Контакт: 011 310 34 80, 063 758 17 81, 064 487 511 178

Секретар: Миломир Крсмановић
Адреса: Ивана Цанкара бр.9, Земун
Контакт: 011 316 00 56

Контакт чланова

Ратко Дедић Драшко Радиновић
Зоран Вујошевић Слободанка Самарџић
Драган Топаловић Станислав Ивановић
Љиљана Бегенишић Иво Ковачевић
Добрила Бегенишић Раде Ковачевић
Дарко Дробњак Ната Конатар
Миланко Дробњак Станко Јоксимовић
Младен Родић Снежана Маринковић
Милица Лакић Биљана Маринковић
Зоран Шћекић Снежана Никчевић
Томица Бојовић Далибор Бојовић
Нада Родић Александар Копривица
Драгомир Јанковић Љиљана Раденковић
Гаврило Миле Принцип Данијела Луковић
Александар Брашанац Вања Сладоје
Иван Маљевић Рада Ђотуновић
Милена Јегдић Младен Сушић
Јелена Јегдић Радован Сушић
Милосав Гудовић Славко Младеновић
Олга Јанушевић Биљана Јошуић
Весна Поповић Биљана Лазић
Мајо Самарџић Владимир Раичевић
Далибор Денда Андреја Вујовић
Милутин Поповић Бојан Живковић
Драгојле Секулић Милко Грбовић
Дејан Пековић Вера Радановић
Бранимир Калањ Вања Кљајевић
Ратко Аксентијевић Бранка Грбић
Горица Терзић Милош Булатовић
Александра Бабовић Драгутин Јеленић
Александар Бабовић Чедо Ћурћић
Снежена Динкић
Синиша Гатарић

Органи друштва

Страница у припреми

Историја друштва

Друштво гуслара Студент је основано 31.10.1996. године у Студенском граду у Београду, са циљем да чува, негује и развија казивање поезије уз гусле. Ове године је ушло у 15 годину свога постојања. За све ове године  Друштво гуслара Студент је припремало у сарадњи са АКУД - Шпанац из Студенског града и истакнутим културним радницима Београда и Србије, многобројне програме посвећене годишњици оснивања, који су били посебно посећени и пропраћени у средствима јавног информисања. Чланови Друштва гуслара Студент су у протеклим годинама учествовали на свим републичким и савезним фестивалима где су остварили запажене резултате, а посебно је поздрављен допринос чланова овог Друштва хуманим манифестацијама. Данас друштво броји преко 100 чланова, што редовних што почесних. Поред студената Универзитета у Београду, који чине најзначајнији део чланства све је више и људи са Универзитета и привреде Београда и Србије који постају чланови овог Друштва са жељом да својим учешћем у раду допринесу његовој афирмацији.

Таквим приступом раду и програмским опредељењима, Друштво гуслара Студент је у протеклом периоду преузело лидерску позицију у смислу одабирања стихова које треба казивати уз гусле.

Само гусле памте оно што би људи заборавили и чувају истину и тајну о нашој прошлости. Срећан је онај коме су оне указале част, онај кога су оне прислониле уз стуб срама није требало ни да се рађа.

Другим народима су потребне читаве скале тонова и читаве клавијатуре да кажу своје мисли и осећања, а наш народ своју дугу и поштовања достојну прошлост може да каже тако моћно и тако величанствено уз гусле изузетно скромних музичких и изузетно богатих интектуалних могућности које су дубоко поштовали Гете, браћа Грим и Европа њиховог доба.

Међу бројним манифестацијама које издвајају ово друштво свакако ће остати упамћена Свечана Академија под називом „Чујете ли коло како пјева“, којој је друштво обележило пет година трајања при Универзитету у Београду, 19. Новембра 2001. Године, у Дворани Дома Синдиката. Дворана је била попуњена до последњег места поштоваоцима гусала, епског наслеђа нашег народа и народног израза уопште. Два и по сата пажљиве пратње извођача програма прекидали су чести, громогласни аплаузи присутних. Поред учесника програма који су дошли као пријатељи са свих страна, учествовали су гуслари: Бошко Вујачић, Славко Алексић, Миломир Миљанић, Саша Лакетић, Горан Перовић, Никола Бошковић, затим интерпретатори народне музике: Биљана Трмчић, Светлана Стевић, Јордана Николић, Драгана Јововић Дрвцета и победница беседништва Вања Кљајевић, пјесник Милко Грбовић, Изворна група „Гацко“ и Изворна група „Србиње“ са којом су представници друштва потписали повељу побратимства а цео програм је пратио АКУД „Шпанац“ са три своја ансамбла. Свечану Академију је отворио Академик Матија Бећковић пригодном бјеседом.

Имајући на уму да се само "лоши синови стиде својих очева" те "да је будућност остатак прошлости! и "да ће је бити докле прошлост траје" обавезни смо да гусле заштитимо од вулгаризације, интектуалне и моралне корозије и тако неоскрнављене предамо нараштајима који долазе.
Нека живи српство и гусле да га славе!

Председници друштва

Страница у припреми

Активности друштва

Страница у припреми

Просторије друштва

Студенски град II блок – ф крило, 11000 Београд

Најтиражнија издања

Страница у припреми

Слава друштва

Страница у припреми

Биографије

Страница у припреми