• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

ДГ Радован Бећировић Требјешки Београд

ДГ “Радован Бећировић – Требјешки” Београд;

маил: radovanbecirovicbg@gmail.com;

Председник: Владо Руњо; +381 11 313 39 18; +381 63 208 850; маил: vlado.runjo@kontopromet.rs

Бошко Вујачић; + 381 11 391 75 28; +381 64 117 15 06; +381 64 661 14 52; маил: boskovujacic47@gmail.com; гуслар
Владан Миличић; + 381 60 826 50 22;
Никола Јекнић; +381 61 177 60 53; маил: dzonijekni@yahoo.com; гуслар
Др Слободан Томић; +38111 357 02 33;  +381 64 119 60 55; гуслар
Немања Нешић; +381 11 246 64 31; +381 65 245 32 96; гуслар

СКУПШТИНА:

ИЗВРШНИ ОДБОР:

НАДЗОРНИ ОДБОР:

Секретар Друштва:

Друштво гуслара „Радован Бећировић Требјешки“ из Београда окупља врло познате и врсне гусларе, уметнике и љубитеље епске поезије и гусала. Спада у једно од друштва које је веома активно у очувању народне традиције, по одржаним приредбама, било самосталних или у сарадњи са другим друштвима. Гуслари овог друштва су радо виђени гости у свим крајевима Србије, Републике Српске и Републике Црне Горе. Поједини од њих често гостују и у иностранству. Већина њихових концерата или појединачних наступа посвећена је хуманитарној помоћи. Гуслари појединачно, као и друштва у целини, освајали су  највиша места на  такмичењима на фестивалима републичког и савезног значаја. Такође велики допринос чланови дају и у сарадњи са листом „Гусле“ као чланови савета. Друштво врсних гуслара и интектуалаца. Из овог друштва су поникли врсни гусалри попут Славка Јекнића и  Бошка Вујачића.

Изборна скупштина друштва одржана је дана 18. Марта 2000. године у Сремчици којој је био домаћин Миленко Чуровић. Том приликом за председника друштва је поново изабран Миле Вучко Томчић. Изабрана су и друга тела, а подржане и кандидатуре за чланове органа Савеза гуслара Србије.

Страница у припреми

Манифестација која је за пример свим друштвима гуслара је и вече епске поезије и гусала у организацији ДГ „Требјешки“, под називом Црна Гора у причи и пјесми“, посвећену имену и делу Радована Бећировића Требјешког. Вече је одржано у дому културе „Вук Караџић“, 19. Априла 2000. године, и том приликом рекоше да се тиме успоставља вече „Требјешког“ сваке године. Сценарио за ову прву манифестацију сачионио је председник друштва Миле Томчић, а водитељи су били драмски уметници Сандра Илић и Саво Радовић. Гост вечери био је Драшко Малиџан члан ДГ „Вук Караџић“ из Београда.

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Страница у припреми

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay