Odštampajte ovu stranicu

ДГ Филип Вишњић Београд

 

Подаци друштва

ДГ “Филип Вишњић” Београд

Председник: Славко Јекнић; +381 11 258 02 23; +381 63 254 429; Народни гуслар
маил: slavko.jeknic@gmail.com;

Контакт чланова

Страница у припреми

Органи друштва

СКУПШТИНА:

ИЗВРШНИ ОДБОР:

НАДЗОРНИ ОДБОР:

Секретар Друштва:

Историја друштва

Филип Вишњић је несумљиво заслужио да бар једно београдско друштво гуслара поносно носи његово име. Друштво је основано средином марта 2005. године на оснивачкој Скупштини гусларског друштва „Филип Вишњић“ је усвојен оснивачки акт и Статут друштва. За председника друштва изабран је народни гуслар Славко Јекнић. За првог председника Скупштине изабран је такође врстан народни гуслар Миломир Миљанић.  Поред наведених народних гуслара друштву су приступили народни  гуслари Властимир Бараћ, Милован Влаховић и Миломир Требјешанин, као и бројни љубитељи епске поезије и гусала.

Славко Јекнић, народни гуслар је  председник Друштво гуслара „Филип Вишњић“ Београд.

Председници друштва

Slavko-JeknicСлавко Јекнић, народни гуслар, рођен 14. јануара 1962. Године у Крањској Јели, Шавник, Црна Гора. Гусле су  његово породично наслеђе и традиција која се преноси са једне на другу генерацију. Гуслари у породици били су отац, стриц и ујак, од којих је и научио да гусла. Славко је учесник многих свечаности, приредби, гусларских вечери и фестивала. На такмичењима гуслара је увјек био међу најбољима. Славко је добитник бројних награда и признања. Одавно је стекао звање народног гуслара, највише звање које додељује СГС. Своју љубав према гуслама пренео је и на свог сина Николу с којим наступа пред пробраном публиком.

Живи и ради у Београду са породицом. Слакво је и пјесник и аутор два запажена роман. Пише лирске пјесме надахнуте завичајним мотивима и романсиране приче наслеђе из легенди и породичног памћења. Објавио збирку пјесама за гусле под називом „Слободарска здравица“. До сада је објевио следећа издања:

До сада је објавио следећа издања:

Године 1997. роман "Снови и синови Илије Ћирова".
Године 2000. роман "Крст Глигора Мучалице".
Године 2002. збирку поезије "Шапат Ускочких трава".
Године 2003. збирку пјесама "Посвета братству Јекнића".
Године 2005. збирку пјесама "Слободарска здравица".
Године 2008. књигу прича "Планинске тајне".
Године 2008. збирку пјесама "Мелодије срца".

Славко је био члан ДГ "Вук Караџић до 1987. године када је прешао у ДГ "Радован Бећировић -Требјешки".  Био је и предсједник овог друштва. Сада је предсједник гусларског друштва "Филип Вишњић" у Београду.

Првак Србије је постао на Осмом фестивалу гуслара, одржаном 2000. године у Обреновцу.

Првак савеза Српских гуслара постао је 2008. године, на фестивалу одржаном у Краљеву.

Освојио је многе награде на фестивалима гусала и епске поезије на којима је учествовао више од 20. година. Члан је Београдске естраде. Као студенту, припала му је част и улога гуслара у значајној и популарној ТВ серији о Вуку Караџићу, снимљеној 1987. године. Завршио је Економски факултет и има стручно звање дипломирани економиста.Запослен је у Министарству унутрашњих послова Србије, у Сектору унутрашње контроле полиције. Живи и ради у Београду.

Активности друштва

Страница у припреми

Просторије друштва

Страница у припреми

Учешће на фестивалима

Страница у припреми

Домаћин фестивала

Страница у припреми

Најтиражнија издања

Страница у припреми

Слава друштва

Страница у припреми

Функције чланова у СГС

Славко Јекнић, члан Скупштине СГС.

Биографије

Страница у припреми

Финансијски извештаји

Страница у припреми