Odštampajte ovu stranicu

20. Фестивал гуслара Републике Српске

20. фестивал гуслара Републике Српске одржан је у Бањалуци 7. и 8. јуна 2013. године. Аудиција је одржана 7. јуна у 13 часова а, полуфинално вече у 19 часова у Обилићеву у позоришној дворани. Финално вече 8. јуна у концертној дворани Банског двора са почетком у 20 часова. Стручни жири: академик Љубомир Зуковић; проф. др. Љубо Милутиновић; Драган Аћић; Александар Стојановић и Ристо Вујиновић.На јубиларном 20. Фестивалу гуслара Републике Српске, који је одржан у Бањалуци, учествовало је 20 такмичара из 10 гусларских друштава.

Отварајући финално вече Фестивала, помоћник за културу у Министарству просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат – Вујановић рекла је да је пјевање уз гусле нешто по чему су Срби постали познати у свијету, као што су Ирци и Шкоти познати по гајдама.

"Многи велики интелектуалци у Европи су фасцинирани гуслама и оним што народни пјевач, гуслар пјева и начином како то пјева, од Гетеа и Пушкина, који су читали и преводили гусларске пјесме, до Проспера Мелимеа који издаје цијелу едицију под називом 'Гусле'", рекла је Солдатова.
Она је истакла да се гусле и њихова традиција изучавају на Оксфорду, Кембриџу и другим универзитетима у свијету, нагласивши да је 21. вијек, вијек нематеријалног културног насљеђа у очувању цивилизација свих земаља.

"Гусле и епска поезија, као једна од највећих вриједности, кријепила је душу нашег народа кроз вијекове и са кољена на кољено преносила нам и учила нас свему што је позитивно, а показивала, проказивала и прозивала све оно што се догађало у историји", истакнуто је прије почетка 20. Фестивала гуслара.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић рекао је да ова манифестација има за циљ очување, његовање и популарисање гусала и епске поезије.
Гуслар из Невесиња Милош Паровић је, према оцјени жирија, проглашен је побједником 20. Фестивала гуслара Републике Српске, док је награду публике освојио Бошко Голијанин из Источног Сарајева.
Публици су се током програма, између осталих, представили и Никола и Бојана Пековић из Краљева, побједници српског серијала "Ја имам таленат" 2012. године.

Јубиларни 20. фестивал гуслара Републике Српске организовао је Савез гуслара Републике Српске, под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика и Министарства просвјете и културе Републике Српске.