Odštampajte ovu stranicu

Кућа гусала

ПОШТОВАНИ,

Савез Гуслара Србије као респектабилна организација од угледа и поверења која је и до сада успешно неговала, чувала и развијала свето српско културно наслеђе оличено кроз инструмент као што су гусле, од самог почетка организовања наилази на непремостиву тешкоћу и разумевање од институција за развој културне баштине у погледу оснивања јединствене „Куће гусала“, односно у проналажењу простора где би се окупљале знамените личности из културе у циљу афирмације гусала, епске поезије и других облика српске културе.

Гуслари су протеклих четрдесет година организовано наступали у готово сваком месту наше лепе Србије, другим републикама у окружењу и свету. Наступали су тамо где се уметници из других области ни до данас нису нашли.

Временом су развили кодексе понашања и уметничког наступања и стекли многобројну публику.

Место и функција гусларства у нашој историји и култури је давно оцењена и њен значај у светској књижевности су давно препознали светски великани.

Сматрамо да би СГС добио на још већем значају и развоју, и стекао услове за шири рад, а гуслари би могли бити још успешнији и кориснији своме народу и његовој култури уколико би постојала оваква институција у виду Музеја гусала где би радо презентовали своје умеће и епску поезију сваком посетиоцу Србије.

Могла би то бити и својеврсна кућа у области културног стваралаштва и велики потенцијал за развој епске поезије и ширење школа гусала.

Овим путем апелујемо на градске власти, добротворе, на ресорна Министарства и културне институције, на све љубитеље нашег народног блага да нам помогну у обезбеђивању просторија за бољи рад СГС, а гуслари ће, више него сигурно, да се одуже свом народу, као што су то увек чинили.

С поштовањем,

Савез Гуслара Србије.

Poslednji put izmenjeno ponedeljak, 07 maj 2012 15:22