• Припадамо народу чију су баштину омеђила два начела: духовно и јуначко. Једно се начело, наизглед, разилази са другим. О духовности смо ћутали, јер тако доликује; о јунаштву смо говорили,можда превише, јер смо се том причом бранили од истребљења.“
  Матија Бећковић
 • «Српска епска поезија је најдубља јама српскога памћења у коју смо се сасули без узмака, потврђујући себе пред Богом као људе.»
  Жељко Чуровић
 • „Њена је лепота и у снази и квалитету емоција, и у једрини и звучности језика, и у сликовитом, разноликом и полетном уметничком изразу.”
  Војисав Ђурић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • "...Кад је Ђорђе Србијом завлад’о и Србију крстом прекрстио и својијем крилом заклонио, од Видина па до воде Дрине, од Косова те до Биограда, ‘вако Ђорђе Дрини говорио: “Дрино водо, племенита међо, измеђ’ Босне и измеђ’ Србије” Наскоро ће и то време доћи, када ћу ја и тебека прећи и честиту Босну полазити!”
  Карађорђе Петровић
 • “Манастири и криво гудало, то је српску вјеру сачувало.“
  Радован Бећировић Требјешки
 • "Чојство и јунаштво“ је особена вриједност српског народа. Српски народ је најдаље догледао и најдубље домислио кроз народни еп."
  Вук Стефановић Караџић
 • “Прва особина примитивног човека је да се боји свега што не разуме, а на првом месту се боји памети.”
  Јован Дучић
 • “Ја сам се у писању књига највише о томе старао да би народ српски уз њих себе познао, и да би код другијех народа познат постао.”
  Вук Стефановић Караџић
 • “Позвени смо да чинимо сагласно своме звању, онолико колико можемо и колико нам је Бог дао. Ни мање, ни више, а оно што ми не успемо да учинимо, то остаје да учини Господ и надопуни наше недостатке”.
  Патријарх српски Павле
 • “Има људи чији је живот тако добро испуњен да ни својом смрћу не могу да нас обесхрабре.”
  Иво Андрић
 • „Од поезије у којој нема ништа сувишног, и у којој свака реч тежи ка циљу, ја познајем свега два модела: дантеа и српску народну поезију“
  Никола Томазео
 • “Наше Свето писмо је Горски вијенац. Дело које не стари и чије речи не труле. Знати га напамет и знати свако слово, Једини је начин да не изгубимо себе.”
  Матија Бећковић
 • Ђе се гусле у кући не чују, ту је мртва и кућа и људи.“ “Без муке се пјесма не испоја, без муке се сабља не сакова! Јунаштво је цар зла свакојега, а и пиће најслађе душевно, којијем се пјане покољења. Благо томе ко довијека живи, имао се рашта и родити!”
  Петар II Петровић Његош
 • “Од свих словенских народа ови су Срби својим благим и за песму необичном згодним језиком најобдаренији песмом, певањем и причом, и изгледа као да им је Бог богатим даром народне поезије, хтео надокнадити недостатак књиге.”
  Јакоб Грим
 • “Кад би ми све сербске народне пјесме скупили и без избора печатали, ја Вас увјеравам да би била књига готово колико цјела Библија.“
  Вук Стефановић Караџић

20. Фестивал гуслара Републике Српске

20. фестивал гуслара Републике Српске одржан је у Бањалуци 7. и 8. јуна 2013. године. Аудиција је одржана 7. јуна у 13 часова а, полуфинално вече у 19 часова у Обилићеву у позоришној дворани. Финално вече 8. јуна у концертној дворани Банског двора са почетком у 20 часова. Стручни жири: академик Љубомир Зуковић; проф. др. Љубо Милутиновић; Драган Аћић; Александар Стојановић и Ристо Вујиновић.На јубиларном 20. Фестивалу гуслара Републике Српске, који је одржан у Бањалуци, учествовало је 20 такмичара из 10 гусларских друштава.

Отварајући финално вече Фестивала, помоћник за културу у Министарству просвјете и културе Републике Српске Ирена Солдат – Вујановић рекла је да је пјевање уз гусле нешто по чему су Срби постали познати у свијету, као што су Ирци и Шкоти познати по гајдама.

"Многи велики интелектуалци у Европи су фасцинирани гуслама и оним што народни пјевач, гуслар пјева и начином како то пјева, од Гетеа и Пушкина, који су читали и преводили гусларске пјесме, до Проспера Мелимеа који издаје цијелу едицију под називом 'Гусле'", рекла је Солдатова.
Она је истакла да се гусле и њихова традиција изучавају на Оксфорду, Кембриџу и другим универзитетима у свијету, нагласивши да је 21. вијек, вијек нематеријалног културног насљеђа у очувању цивилизација свих земаља.

"Гусле и епска поезија, као једна од највећих вриједности, кријепила је душу нашег народа кроз вијекове и са кољена на кољено преносила нам и учила нас свему што је позитивно, а показивала, проказивала и прозивала све оно што се догађало у историји", истакнуто је прије почетка 20. Фестивала гуслара.

Предсједник Савеза гуслара Републике Српске Миладин Пандуревић рекао је да ова манифестација има за циљ очување, његовање и популарисање гусала и епске поезије.
Гуслар из Невесиња Милош Паровић је, према оцјени жирија, проглашен је побједником 20. Фестивала гуслара Републике Српске, док је награду публике освојио Бошко Голијанин из Источног Сарајева.
Публици су се током програма, између осталих, представили и Никола и Бојана Пековић из Краљева, побједници српског серијала "Ја имам таленат" 2012. године.

Јубиларни 20. фестивал гуслара Републике Српске организовао је Савез гуслара Републике Српске, под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика и Министарства просвјете и културе Републике Српске.

Ostavi komentar

Proverite da li ste uneli sve potrebne informacije gde je naznačeno (*). HTML kod nije dozvoljen.

Епска читанка

epska citanka

logo ministarstvoОвај пројектат је реализован уз помоћ
Министарства културе, информисања и информационог друштва 
www.kultura.gov.rs

Copyright © 2012 - 2017 Савез гуслара Србије. Сва права задржана. Забрањена је репродукција у целини и у деловима овог веб портала без писане сагласности
Израда и дизајн интернет презентације: WebPortal / AidaWay